
Ruimtelijk-economische visie biedt richting en taal
Economie moet zich ontwikkelen binnen de schaarse ruimte die we hebben. Het demissionaire kabinet kwam 20 juni met een richtinggevende visie. Twee dingen zijn waardevol om te onthouden.
Ten eerste de richtingen die de visie schetst. In de ruimtelijke toekomst van Nederland moeten bedrijventerreinen behouden en beter benut worden. Soms moet er zelfs 'strategische ruimte' bijkomen. Dit principe vraagt enerzijds om regionaal maatwerk - en met deze aandacht voor de regio zet de Rijksoverheid een traditie voort. Een traditie die inzet op regionale potenties. Anderzijds is er samenhang nodig: de regio's van ons land moeten in een (inter)nationaal perspectief geplaatst worden. Een perspectief dat ook draait om concurrentievermogen, verduurzaming en weerbaarheid.
Met deze taal is het smullen voor abstracto's. Zij worden overigens nog meer bediend . Want het tweede om te onthouden zijn de "type werkmilieus". Er worden vier onderscheiden:
Industrieel milieu: de moderne, afgebakende industrieterreinen - vaak met milieuhinderlijke activiteiten
Productie milieu: de veelheid aan terreinen en kavels voor diverse economische activiteiten
Innovatie milieu: de campussen, broedplaatsen en kennisclusters
Stedelijk milieu: de kantoren en kleinschalige maak- en ontmoetingsfaciliteiten
De milieu-typologie geeft handvatten om de ruimtelijk-economische werkelijkheid beter te typeren en de beïnvloeden. Het is waarschijnlijk dat we de termen vaker tegen komen. In Noord-Nederland kunnen we wat mij betreft alvast beginnen met het scannen van onze economische ruimte door deze bril.
Overigens, in week 25 signaleerde Kennisweb Noord al de 'rentree van ruimtelijke planning'. De nieuwe ruimtelijk economische visie kun je plaatsen in een traditie van domeinvisies en sectorstudies, die doorwerken in een totaaldocument zoals de Nationale Omgevingsvisie (verwacht najaar 2025). Ruimtelijke ordening is weer terug van weg geweest en daarmee wordt ons denken ook gevoed met studies waarop de visies leunen. Zo ging aan deze ronde vooraf:
Een ruimtelijk economische verkenning (sept.-24)
Een Buck-studie over grootschalige bedrijfsvestigingen
Een Stec-analyse voor bedrijventerreinen en industrieclusters
Economische beleidsuitpluizers en abstracto's hoeven zich voorlopig niet te vervelen.
Blog: Marijn Molema