PF HTSM

Noordelijk HTSM-speerpunt telt 50 duizend banen

June 27, 20251 min read

Noord-Nederland telt een kleine vijftig duizend banen in het economische speerpunt ‘High Tech Systems en Materialen’ (2022). In tien jaar tijd groeide het aantal met een ruim 6000 banen. Twee op de vijf HTSM-banen bevinden zich in Fryslân. De overige dertig duizend banen zijn bijna evenredig verdeeld over Drenthe en Groningen.

Planbureau Fryslân heeft de cijfers samengesteld o.b.v. het LISA-bestand. Bij de indeling is aangesloten bij de monitor Topsectoren van het CBS. Deze indeling kent vier subcategorieën:

  1. Metaalindustrie

  2. Vervaardiging van machines en apparaten

  3. Vervaardiging van transport middelen

  4. Overig: software, keuring, onderzoek

Voor wat betreft het aantal vestigingen in 2022 worden in Drenthe, Fryslân en Groningen respectievelijk 2423, 3346 en 2565 en bedrijven geteld – 8.334 bedrijven in totaal dus.

HTSM als term komt rechtstreeks terug in het economische kader van Fryslân. In de provinciale visies van Drenthe en Groningen wordt over ‘maakindustrie’ en/of ‘slimme maakindustrie’ gesproken. Dat alle drie provincies aandacht besteden aan HTSM/slimme maakindustrie hangt samen met de economische cultuur van Noord-Nederland. De regio was een koploper is de mechanisering van de landbouw, een positie die mede mogelijk gemaakt werd door pre-industriële smederijen die zich ontwikkelden tot smederijen. Ook de scheepsbouw heeft een belangrijke rol gespeeld in de noordelijke maakindustrie.

Na de Tweede Wereldoorlog vestigde elektronicafabrikant Philips zich in Drachten en andere noordelijke centra. In Drachten delen 23 bedrijven gezamenlijke faciliteiten zoals een testcentrum, zij staan als het ‘Innovatiecluster Drachten’. De plaats is een van de plekken waar de Universiteit van het Noorden een campus ontwikkeld met technische opleidingen.

Back to Blog

Met een gratis account ontvangt u onze nieuwsbrief

en krijgt u toegang tot het Kennisweb