
Noordelijke Maritieme technologie telt c. 10 duizend banen
Noord-Nederland telt een kleine tien duizend banen in de maritieme technologie, 9.632 om precies te zijn (2022). In tien jaar tijd groeide het aantal met een kleine 600 banen. Meer dan de helft van alle banen bevinden zich in Fryslân, gevolgd door Groningen. Drenthe neemt 7 procent van de maritieme technologie banen voor zijn rekening.
De bron van deze cijfers is het LISA-bestand. Planbureau Fryslân heeft de sector afgebakend door SBI-codes samen te nemen rondom o.a. visserij, scheepsbouw, watersport, binnen- en zeevaart inclusief de logistiek daarom heen. Voor wat betreft het aantal vestigingen in 2022 worden in Drenthe, Fryslân en Groningen respectievelijk 239, 1561 en 550 bedrijven geteld – 2.350 bedrijven in totaal dus.
In zowel Fryslân als Groningen krijgt de ‘maritieme sector’ veel aandacht in het economische beleid. Het bouwen van allerlei soorten schepen krijgt daarbij de meest aandacht, maar als sector kan de ‘maritieme technologie’ dus iets breder afgebakend worden. De provincie Fryslân zet in op groene en slimme scheepvaart. De economische agenda van Nij Begun wil samenwerking in de maritieme maakindustrie bevorderen. Beide ambities krijgen o.a. vorm in de ‘Digital & Green Maritime Coalition’. Dit is een ecosysteem in ontwikkeling waarbij ingezet wordt op digitalisering van scheepsbouw en scheepvaart, en op nieuwe technologieën voor een schonere scheepvaart.
Grafiek: Planbureau Fryslân o.b.v. LISA