Ondersteuning

Ondersteuning op maat bij zoektocht naar werk

June 20, 20251 min read

Hoop is licht dat vanuit de toekomst op het heden valt. Zo werd deze week een vergadering geopend, waaraan ik deelnam. Ik moest eraan denken toen ik een nieuw rapport las dat onlangs uitkwam en waarover regionale SER’en confereerden. Ongekende mogelijkheden! komt uit de koker van twee lectoraten: Arbeidsmarkttransities (Hanzehogeschool) en Sociale Innovatie (Windesheim). De ondertitel luidt: Regionale opgaven voor het onderbenutte arbeidspotentieel in een krappe arbeidsmarkt. Klik hier voor het hele rapport.

Onderbenut potentieel kan als de hoop voor onze huidige, krappe arbeidsmarkt gezien worden. Tegelijkertijd is ‘onderbenut potentieel’ een containerbegrip. Het CBS telt de werklozen en deeltijdwerkers (< 35 uur i/d week) op basis van enquêtes. Het UWV registreert werkzoekenden tussen 15 en 75 jaar. Als het gaat over werkloosheid gaat het vaak over deze twee verschillende soorten cijfers. Allebei kennen ze methodologische tekortkomingen.

Precisie vraagt om meer inzicht in de verschillende doelgroepen. Naast werklozen en deeltijders kunnen onderscheiden worden: bijstandsgerechtigden, arbeidsongeschikten, nieuwkomers en statushouders, vroeg-gepensioneerden, vrijwilligers en mantelzorgers. Al deze doelgroepen hebben mogelijkheden die we deels niet in zicht hebben. Ze zijn ongekend, zoals de titel van het rapport aanduidt.

Maar Ongekende mogelijkheden! wil meer dan wetenschappelijke precisie, het wil ook dat zoveel mogelijk mensen hoop kunnen putten uit zinvol werk – betaald of onbetaald. Soms hebben mensen daarbij ondersteuning nodig en dan helpt scherp zicht op de behoeften en mogelijkheden van mensen. In de begeleiding naar werk is maatwerk nodig. Een van de illustraties is het Zwolse project Switch naar Techniek, waarin zij-instromers in de techniek een werk/leertraject krijgen aangeboden. Zo’n bottom-up aanpak gericht op ontwikkeling en autonomie inspireert.

Tot slot beveelt het rapport kennisdeling aan. Mede daarom dit blog.

Blog: Marijn Molema

Back to Blog

Met een gratis account ontvangt u onze nieuwsbrief

en krijgt u toegang tot het Kennisweb